Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Βρύσες του χωριού.


Για πάρα πολλά χρόνια οι χωριανοί που έμειναν μόνιμα στο χωριό και μπορώ να πω ότι ήταν λίγες οι οικογένειες ,είχαν βρύσες  με κούπες η με ένα ξύλινο λούκι κατασκευασμένο με τα χέρια.Μετά το 1950 που γύρισαν στο χωριό κατασκεύασαν το υδραγωγείο στην Καλαφούτο και κατασκεύασαν κάποιες βρύσες πατητές, η με τρεχούμενο νερό, σε διάφορες  γειτονειές.

Η ξακουστή και πιο γνωστή βρύση με κούπα ήταν της Καλαφούτος. Ήταν πέτρινη κούπα και αν και έγινε το υδραγωγείο, η βρύση είχε νερό μέχρι που έγινε η υδρομάστευση στον έλατο, και το καλοκαίρι σταματούσε να τρέχει. 






Βρύση με κούπα είχε και η πέρα κρύα βρύση στον πέρα μαχαλά. Ήταν στο δρόμο που έβγαινε στου Αγραφιώτη. Όταν έγινε το δίκτυο ύδρευσης στον πέρα Μαχαλά το νερό της πέρα κρύα βρύσης, και της πικροκερασιάς , συνδέθηκαν με το υδραγωγείο.   


Υπήρχε βρύση με κούπα και στου Καραλή  η οποία υπάρχει ανακατασκευασμένη μέχρι και σήμερα. Το νερό αυτής της Κούπας έχει δική της πηγή και το καλοκαίρι έχει λίγο νερό.








Περιττό να σας πω ότι σε όλες τοις βρύσες το νερό ήταν δροσερό έως κρύο και άφθονο μπορώ να πω.

Σε κάποιες γειτονιές υπήρχαν και πηγάδια που το νερό ήταν για πότισμα η πλύσιμο ρούχων.

Περιφερειακά στο χωριό υπήρχαν πάρα πολλά νερά όπως στην Πικροκερασιά, στον Κάλανο, στα Πλατανάκια, στα Κουτρονάκια, στη Βουρλού, στον Πλατάνο.... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου