Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος



Περιβάλλον 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Ευρώπη ανέλαβε σταθερή δέσμευση όσον αφορά το περιβάλλον: η προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων, η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, η διαχείριση των αποβλήτων και των δραστηριοτήτων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πεδίων της ευρωπαϊκής δράσης, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και στον διεθνή χώρο.
Νερό, τροφή, οξυγόνο, ενέργεια και τόσα άλλα... Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το περιβάλλον με πολλούς τρόπους, βασικής σημασίας για τη ζωή του. Οφείλει να διαφυλάσσει το περιβάλλον του και να το εκμεταλλεύεται με σύνεση: διακυβεύεται η υγεία του, ακόμη και η ίδια η επιβίωσή του.




Το περιβάλλον βεβαίως παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ανθρώπου. Δεν είναι όμως πρώτο. Ο άνθρωπος διαμορφώνεται με την κρίση του, και τη θέληση του. Δεν είναι συμπτωματικό, ότι μέσα στον κήπο της Γεσθημανή συντελέσθηκε η σύλληψη του Χριστού. Το γεγονός αυτό μας λέει, ότι και στο ωραιότερο περιβάλλον ο άνθρωπος μπορεί να γίνει απάνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου